dijous, 30 d’abril del 2009

GEMMA PASQUAL PRESENTA "LA MOSCA"

El dijous 30 d'abril, l'autora de llibres juvenils, Gemma Pasqual i Escrivà, va venir al centre Médico Pedro Herrero per presentar el llibre La Mosca. Assetjament a les aules, on van intervindre els alumnes de 3r de l'ESO.
Els alumens van mantindre una conversa amena amb Gemma Pasqual on li van preguntar totes les curiositats sobre l'obra i sobre l'autora.
Una hora diferent, una hora per aprendre com s'escriu un llibre.
Ací teniu els retratos de la visita de Gemma Pasqual.

GEMMA PASQUAL AL LLARG DE LA SEUA INTERVENCIÓ

LORENA PÉREZ LI PREGUNTA UNA QÜESTIÓ SOBRE LA MOSCA




ALBA MORENO I SANDRA RUIZ ENSENYEN L'AUTÒGRAF ACONSEGUIT.
ALUMNES QUE ESPEREN UN AUTÒGRAF

dimarts, 28 d’abril del 2009

VISITA DE L'AUTORA GEMMA PASQUAL AL PEDRO HERRERO


El dijous dia 30 d'abril, de 15:00 a 15:00 hores tindrem la visita de l'autora de llibres juvenils Gemma Pasqual i Escrivà. En aquesta xarrada parlarem dels llibres de La Fàbrica i La Mosca. L'activitat serà per als alumnes de 3r d'ESO.
Així que no oblideu de dur-vos el llibre perquè el signe.

diumenge, 26 d’abril del 2009

VIATGE A LA MASELLA. PIRINEU GIRONÍ




Com es diu, allò que comença acaba, i el viatge dels alumnes de 4t de l'ESO del col·legi Médico Pedro Herrero ha sigut una experiència inoblidable.
Ací us deixem algunes fotografies.

VIATGE ALUMNES DE 4t DE L'ESO

Posted by Picasa

dimarts, 14 d’abril del 2009

WEB CAMS DE LA MASELLA

ACÍ US DEIXE UN WEB PERQUÈ PODEU VEURE COM ES TROBEN LES PISTES DE LA MASELLA, QUE ÉS L'ESTACIÓ D'ESQUÍ ON ANEM.
http://www.masella.com/

dilluns, 13 d’abril del 2009

VIATGE FI DE CURS 2008-2009


EL PROPER DIMARTS 21 D'ABRIL PARTIREM CAP AL POBLE D'ALP EN LA COMARCA DE LA CERDANYA, A GIRONA. US DEIXEM ALGUNES FOTOS DE L'HOTEL I LES INTAL·LACIONS, COM EL CONTACTE I UN ENLLAÇ.


L'EIXIDA SERÀ A LES 9:00 HORES.


NO OBLIDEU DE DUR EL DNI I LA TARGETA SANITÀRIA BALCÓ DE L'HABITACIÓ

HABITACIÓ


VISTES DE LA CERDANYA


dimecres, 8 d’abril del 2009

LLIBRE OPCIONAL DE LECTURA DE L'ASSIGNATURA LLENGUA I LITERATURA: VALENCIÀ


Francesc Bodí. El soroll de la resta

Premi Enric Valor de Novel·la 2007

Editorial Bromera

Bataller, el protagonista d’El soroll de la resta, és un home a qui les coses li han anat bé: té una bona feina, s’ha casat com cal i té un fill que ha fet carrera. Va estudiar per a periodista i ha acabat sent un publicista d’èxit: va canviar manipulador de la realitat per manipulador de la voluntat. Va fer estudis a París quan París era una festa revolucionària, tot i que a ell no li interessava gaire la política ni la profunditat d’aquella aparent revolució. La seua màxima transgressió va consistir en un romanç furtiu, durant la curta vida del qual sempre va frisar per mantenir el cap i el cor freds, mentre calfava els peus fredolins de la seua amant, ja que a Madrid l’esperava una nòvia formal que li oferia un bon patrimoni: una sòlida empresa immobiliària. Tanmateix, Bataller, als seus encara “jóvens” cinquanta-quatre anys, acaba de tenir el seu tercer infart. Al punt que hom naix comença de morir... Hi ha sotracts que ens adverteixen de la imminència. I hom no pot evitar llavors fer recompte apressat del temps viscut i càbales sobre el que resta per viure. Aritmètiques, però, que no es fan amb llapis i per tant no es poden esmenar si hom s’equivoca o el resultat no convé. I apareix l’angoixa davant la incertesa del que queda per viure, si és molt o poc, si cal seguir la rutina o potser atrevir-se a canviar-la, si aquella decisió va ser encertada o no…

De sobte apareix el tsunami de Tailàndia, i tot d’una el devenir vital de Bataller pren un estany rumb que ens desconcerta. Reapareix i recupera aquell amor furtiu de París i el seu futur pren un altre alicient. Qui li ha donat a ell, home més afortunat que tots nosaltres, una goma per corregir els comptes errats? Amb la decisió de Bataller canvia radicalment el to del relat. Se’ns fa més amable, idíl·lic en la relació amb l’Adrianne recuperada i el paisatge edènic de la Vall de la Gallinera que els acull. Vida rural i personatges d’entranyable humanitat. Un canvi tan radical ens sobta. Bataller passa de ser un home angoixat per les advertències de la mort a viure una feliç segona oportunitat. De fet, i atès com alguns altres personatges refan les seues vides truncades, diríem que és la Vall de les Segones Oportunitats.

Bataller ha canviat, s’ha transformat. Fins i tot pren partit contra el PAI que amenaça la Vall de la Gallinera, ell, que per matrimoni tenia interessos en una empresa immboliària. Com si volguera redimir-se del seu passat, reescriure’l tot de cap a cap. Tot plegat, desconcertant. Llegim amb la mosca darrere l’orella. Tanmateix ens hi deixem menar. Hi ha alguns caps que, aparentment, no lliguen. Però tant és. El nou rumb de la vida de Bataller ens agrada, i aquest entorn idíl·líc, aquesta nova història, que no sabem com casar-la amb l’anterior, també ens atrau i ens arrossega, plàcidament. Com unes inesperades vacances. Ens hem solidaritzat amb Bataller, li fem costat com si ens férem costat a nosaltres mateixos, i pensem que té dret a una segona oportunitat. Nosaltres també la voldríem, si arribava el cas. I és ací on rau l'empatia que ara ens provoca Bataller, ell i la seua nova vida, aqueixa altra oportunitat que tots voldríem de refer comptes. Però, malgrat tot, no hem perdut de vista el Bataller anterior, com si no ens refiàrem de tanta felicitat. Qui del dimoni fuig, debades corre.

Els qui coneixem l’obra literària de Bodí, i l’apreciem com cal, no ens preguntem si ha construït malament l’argument, si se li ha desfilat la trama, sinó quin parany ens ha preparat, quin envisc, quina teranyina... I continuem llegint, seguint el fil de la nova història, tan discordant amb l’anterior. Com si no hi tinguera res a veure. Com si una formara part de la refotuda realitat i l’altra d’un feliç somni. Cal seguir llegint, fruint de les paraules que ens ha teixit Bodí, bé que sense refirar-nos gens de les apareces que ens hi mostra.

La conclusió de la novel·la, ja us la trobareu. I us adonareu, sens dubte, quin gran constructor d’històries és Francesc Bodí.

LLIBRE OBLIGATORI DE LECTURA DE L'ASSIGNATURA LLENGUA I LITERATURA: VALENCIÀ


La Mosca, Assetjament a les aules

Una història que indaga en un dels problemes més greus que afecten la comunitat educativa, l’assetjament a les aules

Ressenya de Juli Capilla a la Revista Lletres Valencianes

(continua)

La Mosca, Assetjament a les aules

Una història ben actual

Una història que indaga en un dels problemes més greus que afecten la comunitat educativa, l’assetjament a les aules, tractat per un dels autors de literatura juvenil més prometedors del moment.

La Isona és una jove adolescent que fuig del seu passat. Ha canviat d’institut, després d’haver patit un mal tràngol, una mala experiència que li ha trasbalsat per complet, arran de ser testimoni directe de la mort d’un company de classe, el Marc, amb el qual havia establit una relació ben íntima. Al nou institut, però, la situació d’assetjament que va haver de partir abans del canviar-se’n, es torna a reproduir, i la sensació de por, de vulnerabilitat i de fòbia a les aules torna a imposar-se, com els malsons que, una vegada i altra, la trastornen i la mantenen en vil.

A poc a poc, Isona veu com el setge es fa cada vegada més estret, més cruel, més insuportable, i que els seus nous amics, el Miquel i la Laila, esdevenen també objecte de les burles, de les vexacions, dels ultratges i dels colps dels seus assetjadors, amics al seu torn dels antics assetjadors de l’institut on la Isona va ser testimoni del suïcidi del Marc. Però l’aparició, des del principi de la història, de Joan, cosí germà del Marc, suposa un canvi substancial en el que se suposa que hauria de ser el desenllaç d’un cas d’assetjament. Joan serà el desllorigador que farà que la trama d’aquesta novel·la que tracta un tema tan actual com oportú, com és el de «l’assetjament a les aules» –així és com subtitula l’autora el llibre–, acabe d’una manera tan inesperada com eficient per al lector.

Gemma Pasqual i Escrivà (Almoines, 1967) confegeix en La mosca. Assetjament a les aules una història àgil, molt ben contada, que sap dosificar els elements constituents de la trama amb saviesa i que, a més a més, incorpora d’altres elements temàtics, com és el de la diversitat –tant en la figura de la Laila, que és d’origen àrab, com en la de Miquel, afectat d’un problema d’obesitat–, aparentment insubstancials o subsidiaris que, no obstant això, expliquen moltes de les situacions de conflicte que es produeixen hui en dia a les aules, derivades de la intolerància i la no acceptació de les diferències esmentades.

D’altra banda, l’autora incorpora, en un joc intertextual molt encertat, perquè s’adiu a la història que ens conta, una al·lusió a El senyor de les mosques, la famosa novel·la de William Golding, tot un clàssic de la literatura distòpica o antiutòpica; i una referència a un poema de Joan Brossa amb la qual mira de dotar la novel·la d’una constant que n’afavoreix el ritme i que contribueix també a arredonir-la, pel que fa a la seua coherència temàtica i al·legòrica.

Amb aquesta novel·la, guardonada amb el Premi de narrativa juvenil Benvingut Oliver 2007, de Catarroja, Gemma Pasqual demostra que la seua trajectòria en la literatura juvenil no és una casualitat, i que els diversos títols que ha anat publicant des del 1998 formen part ja d’una sòlida i solvent veu narrativa que cal tindre ben present ara com ara; i que té un futur garantit com a escriptora, perquè es basa en la qualitat i en les bones maneres que caracteritzen els bons narradors.

Juli Capilla (Revista Lletres Valencianes)

dijous, 2 d’abril del 2009

¿Qué es el Día de Europa?

Cuando en una agenda o en un calendario, junto a la fecha del 9 de mayo aparece la mención de "Día de Europa", quizá se pregunte qué ha sucedido ese día y en qué año.

Muy pocos ciudadanos europeos saben que el 9 de mayo de 1950 nacía la Europa comunitaria, en un momento -es importante recordarlo- en el que la amenaza de una tercera guerra mundial se cernía sobre Europa.

En esa fecha, en París, se convocó a la prensa a las 6 de la tarde en el Salón del Reloj del Ministerio de Asuntos Exteriores en el Quai d'Orsay porque se iba a hacer pública una "comunicación de la mayor importancia". Las primeras líneas de la Declaración del 9 de mayo de 1950, redactada por Jean Monnet y comentada y leída ante la prensa por Robert Schuman, Ministro francés de Asuntos Exteriores, expresan claramente la ambiciosa magnitud de la propuesta.

"La paz mundial sólo puede salvaguardarse mediane esfuerzos creadores proporcionados a los peligros que la amenazan". "Con la puesta en común de las producciones de base y la creación de una Alta Autoridad cuyas decisiones vinculen a Francia, Alemania y los países que se adhieran a ella, esta propuesta establecerá los cimientos concretos de una federación europea indispensable para el mantenimiento de la paz".

Foto - Bandera europea sobre fondo de andamiaje metálicoSe proponía crear una institución europea supranacional encargada de administrar las materias primas que en aquella época eran la base de toda potencia militar: el carbón y el acero. Ahora bien, los países que iban a renunciar de esta forma a la propiedad estrictamente nacional de la "columna vertebral de la guerra" apenas acababan de salir de un espantoso conflicto bélico que había dejado tras de sí innumerables ruinas materiales y, sobre todo, morales: odios, rencores, prejuicios, etc.

Todo empezó ese día y, por eso, en la Cumbre de Milán de 1985 los Jefes de Estado y de gobierno decidieron celebrar el 9 de mayo como el "Día de Europa".

Todos los países que deciden democráticamenye adherirse a la Unión Europea adoptan los valores de paz y solidaridad que son la piedra angular de la construcción comunitaria.

Estos valores se hacen realidad a través del desarrollo económico y social y del equilibrio medioambiental y regional, únicos mecanismos capaces de garantizar un nivel de calidad de vida equitativo para todos los ciudadanos.

Europa, como conjunto de pueblos conscientes de pertenecer a una misma entidad y de tener culturas análogas o complementarias, existe desde hace siglos. Sin embargo, a falta de reglas o instituciones comunes, esta consciencia de ser una unidad fundamental nunca logró evitar los desastres. Incluso en nuestros días, algunos países que no forman parte de la Unión Europea siguen estando expuestos a espantosas tragedias.

Como cualquier obra humana de esta envergadura, la integración de Europa no puede conseguirse ni en un día ni en unas décadas. Hay todavía vacíos e imperfecciones evidentes. Es tan innovadora esta empresa esbozada nada más acabar la segunda guerra mundial! Las que en siglos pasados pudieran parecer tentativas de unión no eran en realidad sino el fruto de la victoria de unos sobre otros. Eran construcciones que no podían durar, porque los vencidos sólo tenían una única aspiración: recuperar su autonomía.

Ahora ambicionamos algo muy diferente: construir una Europa que respete la libertad y la identidad de cada uno de los pueblos que la integran, dirigida en común siguiendo el principio de "lo que puede hacerse mejor en común, debe hacerse así". Sólo la unión de los pueblos podrá garantizar a Europa el control de su destino y su proyección en el mundo entero.

La Unión Europea debe mantenerse a la escucha y al servicio de los ciudadanos y los ciudadanos, a la vez que conservan su especificidad, sus hábitos y costumbres y su idioma, deben sentirse "en casa" y poder circular con plena libertad por esta patria europea.

dimecres, 1 d’abril del 2009

PROGRAMA WINVERBS

DES D'AQUEST ENLLAÇ US PODEU DESCARREGAR EL PROGRAMA WINVERBS
WINVERBS
WINVERBS (DES DE L'EMULE)